23 Ιούνιος 2015

Τρεις επιτυχημένες Ελληνίδες designer-artists μιλάνε για τα έργα, την πορεία τους και τον ανοξείδωτο χάλυβα!

    
(Από αριστερά)
                          Σκουλούδη Χριστίνα (Product designer)
                          www.skouloudi.com
                          Καλλιρρόη Σπυρίδωνος  (Διακοσμήτρια εσωτ. χώρου, σχεδ. αντικείμενου, ζωγράφος, καθηγήτρια εφαρ. τεχνών)
                          Τηλ. επικοινωνίας 2103223064, Kaliroy3@otenet.gr , www.hellenicartanddesign.gr
                          Χριστίνα Μόραλη (Κεραμίστρια) 
                          Τηλ. επικοινωνίας 2108143386, xmorali@otenet.gr , www.christina-morali.gr
 
 



 Σκουλούδη Χριστίνα

I.I.   Από πού αντλείτε δημιουργικότητα για τα έργα σας;
Χ.Σ. Από παντού κυριολεκτικά!

I.I.   Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε;
Χ.Σ. Ένα φωτιστικό από λαμαρίνα κομμένη σε laser. Την ξεχώρισα λόγο του πειραματισμού στην κατασκευή μέσω αναπτύγματος. Μου άρεσε η μεταμόρφωση του «φύλλου» λαμαρίνας , ενός δισδιάστατου υλικού, σε ένα τρισδιάστατο χρηστικό αντικείμενο.

I.I.   Με τι κριτήρια θα επιλέγατε να χρησιμοποιήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;
Χ.Σ. Καθαρά λειτουργικά!

I.I.   Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;
Χ.Σ. Σπουδάζοντας πριν πολλά χρόνια στα εργαστήρια του πανεπιστημίου που φοιτούσα στο Λονδίνο.

I.I.   Πιστεύετε πως ο ανοξείδωτος χάλυβας θα συνεχίσει να υπάρχει σε μελλοντικά έργα;
Χ.Σ. Φυσικά και θα υπάρχει!! Όσο υπάρχει υγρασία θα υπάρχει και ο ανοξείδωτος χάλυβας!

I.I.   Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο καλλιτέχνη που θα χρησιμοποιούσε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα του;
Χ.Σ. Να απευθυνθεί σε εσάς εάν θέλει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και πληροφορίες σε βάθος για το συγκεκριμένο υλικό.

I.I.   Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox:
Χ.Σ. H συνεργασία  με την εταιρεία Ieronimakis Inox ήταν πολύ καλή. Παρόλο που οι δουλειές που έκανα μαζί τους δεν ήταν μεγάλες με αντιμετώπιζαν πάντα με ευγένεια, επαγγελματισμό και διάθεση συνεργασίας. 

 


ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 

I.I.    Από πού αντλείτε δημιουργικότητα για τις δημιουργίες σας; 
Κ.Σ. Η  έμπνευση είναι για το δημιουργό, είτε πρόκειται για τέχνη είτε πρόκειται για σχεδιασμό αντικειμένου, ξεκινάει από ένα αυθόρμητο συναίσθημα. Μια μικρή παρατήρηση, πάνω στη καθημερινότητα. Μπορεί να είναι ένας ήχος, μια μουσική, μια εικόνα από τη φύση ή μια κατάσταση που βιώνουμε ή και μια ανάγκη μας ειδικά όταν μπαίνει μέσα και ο παράγοντας «λειτουργικότητα και εργονομία». 
Πολλές φορές οι ιδέες προκύπτουν από τις “χαζομάρες” που πετάμε στ' αστεία μέσα στην καθημερινότητα με τους συνεργάτες, εν ώρα δουλειάς…
Είμαι πολύ συχνά, με την αμφισβήτηση και το ερωτηματικό του πώς θα συνδέσω υλικά, τι μεγέθη, και ποια η αισθητική (φέτος κλείνω 20 χρόνια ελεύθερο επάγγελμα…).

I.I.    Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε;
Κ.Σ. Το ωραιότερο αντικείμενο που έχω ποτέ κατασκευάσει είναι το τραπέζι δαντέλα (“dantella”) από ανοξείδωτο χάλυβα.
Η πρώτη σκέψη ξεκίνησε από την «πένα» της κιθάρας, για την κάτοψη του, το στρογγυλοποιημένο τρίγωνο (Helexpo 2005). Αργότερα, το ίδιο σχέδιο το ενέταξα μέσα στη συλλογή μου “ρετρό-νουβώ” (2010~11 s/m/l/xl Hellenic design στην έκθεση που διοργάνωσα για όλους μας, 21 δημιουργούς).
Το “ρετρό-νουβώ” αφορά αντικείμενα επαναπροσδιορισμένα σχεδιαστικά… με μια γεύση νοσταλγίας.
Για το τραπέζι, πρόκειται για ένα αντικείμενο με σύγχρονο υλικό -το ίνοξ- με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, και χειροποίητη επεξεργασία για τα φινιρίσματα, ενώ η έμπνευση του αντλείται από το παλιό δαντελωτό τραπεζομάντηλο της “μαμάς μας” –μιλάω εδώ για τις κοπές της ανοξείδωτης λαμαρίνας 6mm πάχους, της κάτοψής του και τα διάκενά του σε μοτίβα. Είναι τρίποδο, για λόγους λειτουργικότητας κι εργονομίας και κινείται πάνω σε ρόδες, για την εύκολη χρήση του, Εκμεταλλευόμαστε πλήρως την αντοχή και την ποιότητα του υλικού.
(Θα ήθελα πολύ να χρηματοδοτούσε κάποιος την έρευνα για να συνέχιζα να το σχεδιάζω στη παραμικρή του λεπτομέρεια, πρόσθετα αξεσουάρ, για την τρύπα στη μέση, διαβαθμίσεις στα ύψη,  και το πακετάρισμα…)
Το πρωτότυπο είναι λειτουργικό ως προς το σχήμα του, το ύψος είναι για φαγητό, και η χωρητικότητα είναι ανάλογα το μέγεθος μέχρι και 12 ατόμων. Ως προς την αισθητική, αρκεί το παιχνίδι με τις σκιές με τα διάκενα μοτίβα του, που εκτός από ομορφιά, είναι και πολύ πρακτικό όταν πρόκειται για έπιπλο βεράντας.
 
I.I.    Με τι κριτήρια επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα;
Κ.Σ. Με το μέταλλο αυτό, για χρόνια, όσον αφορά μεταλλικά αντικείμενα, είχα ταυτιστεί. Δεν σκουριάζει. Μπορεί να γυαλιστεί, με διάφορες βούρτσες και τρόπους, και να δώσει πέρα από την κλασική στιλπνή του γυαλάδα πολλά αποτελέσματα υφών, τα οποία τα βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντα (μπορώ να πω με συναρπάζουν!). Οι τεχνίτες που τα επεξεργάζονται χρήζουν από εμάς τους σχεδιαστές, θαυμασμό γλύπτη για τη δουλειά που μπορούν να παράγουν. Έχει απίστευτη αντοχή και ελαστικότητα, ανάλογα με την πυκνότητα του, μέσα στη μοριακή του μάζα, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για εξωτερικούς χώρους, και εσωτερικούς. Έχει πολύ ενδιαφέρον να το δει κανείς πέρα από το να δημιουργήσει αντικείμενο με κολλήσεις, να «δέσει» τα μέλη του με συνδεσμολογίες και βιδώματα, έτσι ώστε να μπορεί να λύνει και να δένει το τελικό αντικείμενο, ξεβιδώνοντάς το ολόκληρο.
 
I.I.    Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα σε δημιουργίες σας;
Κ.Σ. Στα Διον 1996-97, όχι σπουδαία πράγματα τότε. Αργότερα και πιο συνολικά στο “Arlequin”στο Κολωνάκι (2002), ένα κομμωτήριο που στήσαμε όλον τον ειδικό εξοπλισμό, με ίνοξ, και τον «παντρέψαμε» με τις πολυθρόνες κομμωτηρίου του Phillip Stark. Σχεδιάστηκαν χερούλια στις πόρτες με το μονόγραμμα, κορνίζες για καθρέπτη, τροχήλατοι βοηθοί κομμωτικής, πολυθρόνες και μια “πατέντα” στύλοι στηρίγματα από ινοξ, με δυνατότητα περιστροφικής κίνησης τριών τετάρτων, για τους καθρέπτες, σε συνεργασία με ΔΚ ινοξ και Ieronimakis Inox.

I.I.    Πιστεύετε πως ο ανοξείδωτος χάλυβας θα συνεχίσει να υπάρχει σαν υλικό στο μέλλον;
Κ.Σ. Φυσικά, πρέπει να βρίσκονται πάντα, οι κατάλληλες εφαρμογές, σύμφωνα πάντα με τις ιδιότητες του, και λόγω οικονομικής κρίσης, να σκέφτεται κανείς και την οικονομία υλικού.
Ο ανοξείδωτος χάλυβας, είναι ένα μέταλλο που από μόνο του, αφού αντέχει στο χρόνο, δημιουργεί οικονομία γιατί παραμένει αναλλοίωτο, με ελάχιστη συντήρηση.
Αλλά τώρα πια, πιο ώριμα, θα το χρησιμοποιούσα, με περισσότερη “μαεστρία”- θα δούλευα το αισθητικό του “πάντρεμα” και με άλλα υλικά όπως πορσελάνη, ξύλο, πανί...
Τα πλέγματα που προκύπτουν απο ίνοξ επίσης έχουν απίστευτες εφαρμογές…
  
I.I.    Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν «νέο» του χώρου που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον ανοξείδωτο χάλυβα;
Κ.Σ. Να σκέφτεται πολύ τι σχεδιάζει, και να μην μένει στο να στέλνει ένα μέιλ και να περιμένει αποτέλεσμα της δουλειάς του. Οι εργαστηριακές δουλειές, είναι συλλογικές, και εκεί τελικά ήταν πάντα και όλη η ομορφιά της καθημερινότητας του επαγγέλματός μας, στη σωστή συνεννόηση, πάνω στο κάθε κομμάτι που προσπαθούσαμε να υλοποιήσουμε, ο κάθε δημιουργός-σχεδιαστής με τους κατασκευαστές συνεργάτες. 
 
I.I.    Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox:
Κ.Σ. Πολύ σωστή επικοινωνία με το επιτελείο της Ieronimakis Inox, τα παιδιά που προσαρμόζαμε τα σχέδια του autocad, πολύ καλή συνεννόηση με τα εργαστήρια κάτω και τους τεχνικούς ως προς τις σωστές συμβουλές για το τι μπορεί να υλοποιηθεί και τι όχι ...τι άλλο να πω; Είναι από τους σταθερούς μου συνεργάτες σ’ αυτό το είδος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια...
 


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΡΑΛΗ

I.I.     Από πού αντλείτε δημιουργικότητα για τα έργα σας;
Χ.Μ. Από την καθημερινότητα. Η ενέργεια που κρύβει μία βόλτα στην αγορά της Αθήνας είναι πηγή έμπνευσης για μένα.

I.I.     Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε;
Χ.Μ. Το τραπέζι φαγητού με κεραμικές πλάκες. Έχει `ελαφριά` όψη και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα σχέδια τραπεζιών με κεραμικό πλακάκι που όλοι κάναμε στο παρελθόν. Από μόνο του το κεραμικό έχει ένα `βάρος`, οπότε η επιλογή μου στο ανοξείδωτο δεν ήταν τυχαία. Ήθελα να αποδώσω ένα τραπέζι με κεραμικό  που να καταλαμβάνει λιγότερη επιφάνεια με αποτέλεσμα να το ελαφραίνει. Γι` αυτό και διάλεξα τις ανοξείδωτες διάτρητες σχάρες
.
I.I.     Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;
Χ.Μ. Το τραπέζι με τις κεραμικές πλάκες.

I.I.     Πιστεύετε πως ο ανοξείδωτος χάλυβας θα συνεχίσει να υπάρχει σε μελλοντικά έργα;
Χ.Μ.  Ναι!

I.I.     Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο επαγγελματία που θα χρησιμοποιούσε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα του;
Χ.Μ.  Να βρει το σωστό εργοστάσιο κατασκευής.

I.I.     Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox.
Χ.Μ.  Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση και το λέω συχνά ,είναι ότι όταν φίλοι αρχιτέκτονες με σύστησαν και πήγα να κάνω την 1η μου επαφή , σκέφτηκα `τι κάνω εγώ εδώ σ’ αυτήν την μεγάλη εταιρεία για ένα μόνο τραπέζι? Μου έκανε εντύπωση ότι με αντιμετώπισαν σαν να ήμουν `κολοσσός` και μάλιστα όταν έβαλα το ερώτημα μα θα αναλαμβάνατε κάποιον καλλιτέχνη σαν και μένα? Και η απάντηση ήταν "Ναι γιατί όχι;" με έναν τρόπο φυσικό και φιλικό. Επίσης ότι κατασκεύασα που ήταν `βαβουρο-δουλειά` ,οι τεχνίτες κάθισαν και ασχολήθηκαν με τις ώρες.

 
CERTIFICATE