19 Φεβρουάριος 2015

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Ν. Τομπάζη





 

Α.Ν.Τομπάζης
Αρχιτέκτων
info@tombazis.com
www.tombazis.com


 

I.I.    «-Από πού αντλείτε τη δημιουργικότητά σας;»
Α.Τ. -Κατ’ αρχήν από τη χαρά της δημιουργίας την ίδια, από τον τόπο, το τοπίο, το κλίμα, τις ματιέρες, τα υλικά… Ο αρχιτέκτονας μπορεί να εμπνευστεί από το οτιδήποτε θα κεντρίσει την προσοχή του, οπότε είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς γενικά. Έπειτα, πηγή έμπνευσης μπορούν να αποτελέσουν οι εκάστοτε περιορισμοί που πάντοτε υπάρχουν. Πιστεύω ότι η ανάγκη να ανταποκριθεί κανείς στους περιορισμούς είναι ένα από τα πράγματα που διαφοροποιεί την αρχιτεκτονική από τις υπόλοιπες τέχνες, τη ζωγραφική ή τη γλυπτική, που είναι πιο ελεύθερες. Επίσης πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι τις περισσότερες φορές σχεδιάζουμε για άλλους, οπότε το έργο θέλουμε μεν να μας εκπροσωπεί, κυρίως όμως πρέπει να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του Εργοδότη μας, που είναι αυτός που θα το κατοικήσει ή θα το χρησιμοποιήσει. Η δημιουργικότητά μας λοιπόν πρέπει να εξυπηρετεί τον άλλο και όχι την προσωπική μας προβολή.»


I.I.   «-Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε;»
Α.Τ. «-Έχουμε χρησιμοποιήσει ανοξείδωτο χάλυβα σε πολλά έργα και για πολλές ειδικές κατασκευές, π.χ. στο Hilton Αθηνών. Θα αναφέρω εδώ μια διαφορετική (μη αρχιτεκτονική) δημιουργία. Το 1999 πειραματίστηκα με μια σειρά από μικρά γλυπτά-μακέτες πάνω σε ανθρώπινα μοτίβα και επέλεξα να υλοποιήσω ένα σε μεγάλο μέγεθος για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποίησα ανοξείδωτο χάλυβα.»


I.I.    «-Με τι κριτήρια θα επιλέγατε να χρησιμοποιήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;»
Α.Τ. «-Θα έλεγα ότι τα κριτήρια διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και έχουν να κάνουν κυρίως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Όπου έχουμε προτιμήσει ανοξείδωτο χάλυβα πάντως, αυτό έχει γίνει για τις μορφοπλαστικές δυνατότητες που μας παρέχει και το μινιμαλιστικά αποτέλεσμα, την αντοχή του και φυσικά για το γεγονός ότι δεν οξειδώνεται, εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος τύπος.»


I.I.    «-Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;»
Α.Τ. «-Πολλά χρόνια πίσω…»
 

I.I.   «-Πιστεύετε πως ο ανοξείδωτος χάλυβας θα συνεχίσει να υπάρχει σε μελλοντικά έργα;»
Α.Τ.«-Σίγουρα ναι, για όλους τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, και με νέες μορφές.»


I.I.   «-Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο επαγγελματία που θα χρησιμοποιούσε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα του;»
Α.Τ.«-Συνεργασία με έναν έμπειρο κατασκευαστή.»


I.I.   
«-Πείτε μας δυο λόγια για την μέχρι τώρα συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox.»
Α.Τ. «-Με την Ieronimakis Inox έχουμε συνεργαστεί σε πολλά έργα και διακρίνονται για την αξιοπιστία τους, την ενδελεχή διερεύνηση πριν από την εφαρμογή και την άριστη ποιότητα του αποτελέσματος.» 
CERTIFICATE