20 Ιούλιος 2015

Οι δημοφιλέστεροι τρόποι βαφής του ανοξείδωτου χάλυβα


Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πλέον ένα εδραιωμένο υλικό παγκοσμίως. Οι αντισκωριακές του ιδιότητες σε συνδυασμό με την μεγάλη του αντοχή στο χρόνο, τις περιβαλλοντικές συνθήκες  αλλά και η αισθητική του φινέτσα το καθιστούν μοναδικό. Πολλές φορές όμως η φυσική του όψη δεν κάλυπτε τις αισθητικές απαιτήσεις των έργων κι έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για κατασκευές από βαμμένο ανοξείδωτο χάλυβα, όπου ο δημιουργός μπορούσε να συνδυάσει τη μηχανική ιδιότητα του υλικού με ότι χρωματισμό απαιτούσε το τελικό έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή νεοδομηθέντων κτιρίων ανά τον κόσμο με υψηλή αισθητική και βελτιωμένη δομή.
Ας δούμε αναλυτικότερα τις δημοφιλέστερες τεχνικές και τεχνολογίες πάνω στη βαφή των ανοξείδωτων κατασκευών.
 

Βαφή

Οι αντιδιαβρωτικές ιδιότητες του ανοξείδωτου χάλυβα είναι γνωστές επομένως η βαφή του γίνεται κατά βάση για αισθητικούς λόγους σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέταλλα. Για να μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η βαφή σε ένα προϊόν inox θα πρέπει να προηγηθεί πολύ καλή προετοιμασία της επιφάνειάς του έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις όπως το ξεφλούδισμα και το «σπάσιμο» της μπογιάς και κατά συνέπεια η διάβρωση. Έτσι, συνίσταται να καθαρίζεται η επιφάνεια πολύ προσεκτικά με ανοδείωση και πολύ καλό ξέπλυμα μετά ή για μικρότερες επιφάνειες τρίψιμο με συρμάτινη βούρτσα, τροχό ή παρόμοια μέθοδο. Η προετοιμασία της επιφάνειας πρέπει να είναι σχολαστική έτσι ώστε να αφαιρεθεί οποιοδήποτε ίχνος λιπαρότητας και ξένων σωματιδίων. Σημαντικό επίσης είναι να αφαιρεθεί η παθητικοποιημένη επιφάνεια για καλύτερη εισχώρηση της βαφής. Μία διαδεδομένη προετοιμασία του ανοξείδωτου χάλυβα για βαφή είναι επίσης η αμμοβολή καθώς μπορεί να ρυθμίσει το πόσο σκληρό ή μαλακό είναι το μέταλλο.  Όσοι επιλέξουν να βάψουν τον ανοξείδωτο χάλυβα θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τους το ενδεχόμενο να χαλάσει η βαφή καθώς η σύσταση του υλικού είναι πιο δεκτική σε περιβαλλοντικές συνθήκες παρά σε βαφές.
 

Μεταλλική επίστρωση
         
Η βαφή με μεταλλική απόχρωση χρησιμοποιούταν κυρίως σε οροφές και συστήματα υδρορροών. Τώρα έχει περάσει και στην επικάλυψη εξωτερικών επενδύσεων τοίχων. Στον ανοξείδωτο χάλυβα είθισται η επιφάνεια να βάφεται με ένα στρώμα κασσίτερου καθώς βελτιώνει την επιφάνεια για τη βαφή. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μόνο ένα primer (βάση των προτεινόμενων από τον κατασκευαστή) προτού βαφτεί έτσι ώστε να μη χρειαστεί παθητικοποίηση του υλικού. Υπάρχει επίσης και η επίστρωση με χαλκό μέσω της διαδικασίας του γαλβανίσματος. Άλλο ένα προτέρημα της μεταλλικής βαφής είναι πως αν φθαρεί ή τραυματιστεί η επιφάνεια της κατασκευής δεν επηρεάζονται οι ανοξείδωτες ιδιότητες του υλικού.
 

Ηλεκτροχημική βαφή

Όντας μία από τις παλαιότερες μεθόδους βαψίματος του ανοξείδωτου χάλυβα η ηλεκτροχημική βαφή έχει αλλάξει πολλά στάδια για να καταλήξει σήμερα να αποτελεί μία από τις επικρατέστερες αλλά και ακριβότερες μεθόδους. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ομοιόμορφο ή ιριδίζον και ανάλογο της επεξεργασίας που κάνουμε. Το φως σε συνδυασμό με την οπτική γωνία από την οποία θα δούμε το χρώμα ή το σημείο στο οποίο το μέταλλο έχει κλίση μπορεί να επιφέρει διάφορους χρωματισμούς. Η διαδικασία ηλεκτροχημικής βαφής του ανοξείδωτου χάλυβα είναι μη αναστρέψιμη και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε τελικά προϊόντα, εφόσον δεν επιδέχεται καμία κατεργασία όπως για παράδειγμα συγκόλληση, κουρμπάρισμα ή στρατζάρισμα καθώς αυτό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο χρώμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης το γεγονός ότι αν «τραυματιστεί» το χρώμα τότε η επικινδυνότητα διάβρωσης του μετάλλου πολλαπλασιάζεται και ο χρόνος ζωής του ελαχιστοποιείται.
 
 

Φυσική Εναπόθεση Ατμών ή Sputtering

Η Φυσική Εναπόθεση Ατμών χρησιμοποιείται σαν όρος για μία σειρά μεθόδων κατεργασίας κατά τις οποίες λεπτές στρώσεις δημιουργούνται από σωματίδια στις επιφάνειες. Είναι αρκετά δημοφιλής καθώς η χρωματική γκάμα που καλύπτεται είναι μεγάλη, το αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί και η επιφάνεια ενισχύεται έναντι της φθοράς, της τριβής και της αντοχής. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία και στα προϊόντα οικιακής χρήσεως.
Η διαδικασία γίνεται σε κλειστό περιβάλλον και αδρανή ατμόσφαιρα. Το υλικό που πρόκειται να επιστρωθεί αρχικά εξατμίζεται και τα άτομά του «πέφτουν» πάνω στο υλικό, σχηματίζοντας  λεπτά στρώματα στην επιφάνεια του υποστρώματος, τα οποία έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στη διάβρωση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για το «λιώσιμο» και την ατμοποίηση του καλυπτικού προϊόντος όπως η καθοδική υψηλής τάσης ηλεκτρική ακτίνα, το laser, η επίστρωση ατμών υπό υψηλή πίεση και o βομβαρδισμός του με εκκένωση πλάσματος. Τα σωματίδια ατμού εναποτίθενται πάνω στην επιφάνεια του τελικού προϊόντος με τη βοήθεια ενός ευγενούς αερίου (συνήθως argon) μέσα σε ένα θάλαμο αδρανούς ατμόσφαιρας. Η λεπτή επίστρωση που δημιουργείται είναι κεραμική κι όχι μεταλλική και συνήθως η υφή του υποστρώματος του μετάλλου είναι ορατή. Το χρώμα μέσω της Φυσικής Εναπόθεσης Ατμών μπορεί να καταστραφεί ανεπανόρθωτα αν πληγεί ισχυρά, επομένως κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση των τελικών υλικών χωρίς περαιτέρω επεξεργασίες. 



 




Πηγή πληροφοριών: www.euro-inox.org
CERTIFICATE