11 Μάιος 2015

Ο μαύρος ανοξείδωτος χάλυβας

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ DESIGN!
 
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση εφαρμογών και αντικειμένων από μαύρο ανοξείδωτο χάλυβα. Το μαύρο ίνοξ χρησιμοποιούταν σε κοσμήματα όπως ρολόγια αλλά και στη βιομηχανία αυτοκινήτων και όπλων. Με τα χρόνια πέρασε και στο design όπου το συναντάμε κυρίως σε ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας όπως ψυγεία, εστίες, πάγκους κ.α. αλλά και στην αρχιτεκτονική με εφαρμογές σε προσόψεις, διακοσμητικά πλέγματα και ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές. Το όμορφο και πρωτότυπο αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις ήδη γνωστές καλές ιδιότητες του ανοξείδωτου χάλυβα συντέλεσαν έτσι ώστε  η τάση αυτή να έχει μεγάλη απήχηση στο αγοραστικό κοινό, τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες.
 
 
Η διαδικασία βαψίματος του μαύρου ανοξείδωτου χάλυβα μοιάζει αρκετά με την διαδικασία παθητικοποίησης καθώς διεξάγονται και οι δύο σε λουτρά μέσα στα οποία βυθίζεται το εκάστοτε κομμάτι που θέλουμε να επεξεργαστούμε. Ο χρόνος παραμονής του υλικού στο λουτρό είναι 5’-30’ ανάλογα την περίπτωση και στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές συνίσταται ηλεκτροχημική βαφή για καλύτερα αποτελέσματα. Η μέθοδος της μαύρης οξείδωσης ουσιαστικά επεμβαίνει στην επιφάνεια του μετάλλου μέσω χημικών αντιδράσεων και του δίνει αυτό το μαύρο χρώμα. Ο μαύρος ανοξείδωτος χάλυβας επιδέχεται μια επεξεργασία μη αναστρέψιμη και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε τελικά προϊόντα εφόσον καμία κατεργασία όπως για παράδειγμα συγκόλληση, κουρμπάρισμα ή στρατζάρισμα δε μπορεί να επέλθει, καθώς αυτό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο χρώμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης το γεγονός ότι αν «τραυματιστεί» το χρώμα τότε η επικινδυνότητα διάβρωσης του μετάλλου πολλαπλασιάζεται και ο χρόνος ζωής του ελαχιστοποιείται.
Επίσης η απόχρωση ενδέχεται να αλλάξει από κομμάτι σε κομμάτι που θα εμβαπτιστεί. Αν, για παράδειγμα, έχουμε μια σειρά τεμαχίων που θα εμβαπτιστούν ένα-ένα σε μπάνιο, το πρώτο από το τελευταίο θα παρουσιάζει διαφοροποίηση ως προς την τονικότητα. Αυτό άλλες φορές είναι αποδεκτό και άλλες φορές δημιουργεί πρόβλημα καθώς ο πελάτης δεν είναι προετοιμασμένος για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αν λοιπόν έχει γίνει παραδοχή αυτού του παράγοντα εξ αρχής τότε όπως και στην περίπτωση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Κλήβελαντ, το αποτέλεσμα όπως βλέπουμε και παρακάτω κάθε άλλο παρά αντιαισθητικό είναι.
 
thetravelpaper_TheTravelPaper-Museum-moca-cleveland-2012-65bc629a45d4e3df.jpg
Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής με μαύρο ανοξείδωτο χάλυβα είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Κλήβελαντ των Η.Π.Α. όπου η πρόσοψή του είναι επενδυμένη με mirror μαύρο ανοξείδωτο χάλυβα.
 



 
Πηγή: http://www.euro-inox.org
CERTIFICATE