04 Απρίλιος 2016

Ο αρχιτέκτων κύριος Άρις Μασσουρίδης μας μιλά για την μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία και εμπειρία στον χώρο. 


Άρις Μασουρίδης

Αρχιτέκτων TUM
Τσακασιάνου 17
111.41  Αθηνα
+30210 6449687
+306944 632712
massouridis@hol.gr
 

I.I.   -Από πού αντλείτε δημιουργικότητα για τα έργα σας;
A.M.-Αφετηρία του σχεδιασμού είναι η προσπάθεια βίωσης του έργου από την σκοπιά του μελλοντικού χρήστη (λειτουργικότητα), σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της θέσης (οικόπεδο, προσανατολισμός, περιβάλλον κλπ). Μετά το θέμα μπαίνει στο συρτάρι του υποσυνείδητου και αρχίζει να ωριμάζει. Η ζύμωση απαιτεί Χαλάρωση και Χρόνο. Το θέμα είναι πάντα εκεί, με κάθε ευκαιρία, πολλές φορές και άσχετη, συνδέεται με τα ερεθίσματα και προχωράει βήμα-βήμα. Και κάποια στιγμή νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να περάσει απ
το μυαλό στα δάχτυλα. Αυτή είναι και η πιο απολαυστική στιγμή της δημιουργίας..
 
I.I.   -Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε;
A.M.-Έργο μικρής κλίμακος, αλλά εξαιρετικά πετυχημένο, η ανακατασκευή τζακιού σε μονοκατοικία, για λόγους αισθητικούς και λειτουργικούς. Μου έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τον ανοξείδωτο χάλυβα σε επίπεδο ... χειροτεχνίας! (κατασκευή που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ieronimakis Inox το 2012).

I.I.   -Με τι κριτήρια θα επιλέγατε να χρησιμοποιήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;
A.M.-Τη διαχρονικότητα και τη φυσική αντοχή του, δηλαδή την μη αναγκαιότητα της όποιας επιπρόσθετης επεξεργασίας - το Υλικό στην φυσική του μορφή - για πάντα...
 
I.I.   -Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας;
A.M.-Θλιβερή. αλλά ταυτόχρονα βαθύτατα συναισθηματική: η διαμόρφωση του μνήματος ενός εφήβου, όπου το υλικό χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει το Καθαρό, το Άφθαρτο στη σύντομη πορεία του στον Κόσμο... (1995)

I.I.   -Πιστεύετε πως ο ανοξείδωτος χάλυβας θα συνεχίσει να υπάρχει σε μελλοντικά έργα;
A.M.-Πιθανότατα σε όλο και αυξανόμενο ρυθμό - ιδίως όσο / αν το κόστος του μειώνεται...

I.I.   -Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο επαγγελματία που θα χρησιμοποιούσε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα του;
A.M.-Οι αρετές του υλικού είναι λίγο-πολύ προφανές και γνωστές στους περισσότερους. Πριν αρχίσει κανείς τον σχεδιασκό, σκόπιμα θα ήταν να επισκεφθεί τη Μονάδα σας και να ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής, τις "ιδιοτροπίες" του ανοξείδωτου χάλυβα και τις διαφορές του με τον κοινό χάλυβα ως προς την κοπή, την διάτρηση και, κυρίως, τη σύνδεση (συγκόλληση, κοχλίωση κλπ.). Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν και η ενημέρωση για την κοπή με laser, που μας δίνει απίστευτες δυνατότητες για πολύ εξατομικευμένη δημιουργία.
 
I.I.   -Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox:
A.M.-Η συνεργασία μου ως μελετητή και κατασκευαστή (μικρής εως μεσαίας κλίμακας έργων), με την εταιρεία σας, ήταν πάντοτε άψογη τόσο σε στάδιο μελέτης, με την παροχή των πολύτιμων συμβούλων σας, όσο και στην υλοποίηση του έργου, την κατασκευή εως την επι τόπου εφαρμογή και τοποθέτηση. Εντυπωσιακή και δυστυχώς σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, η στελέχωση με έμπειρο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ο σύγχρονος εξοπλισμός και γενικότερα το επίπεδο ISO της Μονάδας σας. Μα εκείνο που, για μένα τουλάχιστον, κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει ήταν πάντα η προσωπική, ανθρώπινη επαφή με τη Διοίκηση, φιλική και οικεία, ποτέ στεγνά επαγγελματική με χώρο πάντα για ένα καθημερινό σχόλιο, έναν αστεϊσμό, ένα Κρητικό παραλειπόμενο ακόμα και μια τσικουδιά ( στα όρθια εννοείται...). 


 
CERTIFICATE