18 Νοέμβριος 2015

Η κυρία Χριστίνα Νικολαΐδου και ο κύριος Νίκος Κουρνιάτης, δύο νέοι αρχιτέκτονες-μηχανικοί μιλούν για τη δημιουργικότητα του επαγγέλματός τους και τη μέχρι τώρα καριέρα τους



Χριστίνα Νικολαϊδου 
Αρχιτέκτων Μηχανικός



Ι.Ι.     Από πού αντλείτε δημιουργικότητα για τα έργα σας; 
Χ.Ν.  1.Από το οικείο φυσικό και διαμορφωμένο περιβάλλον (του έργου)
         2.Από τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές πρακτικές-τάσεις .
         3.Προσωπική αισθητική και ύφος.
 
 
Ι.Ι.     Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε; 
Χ.Ν.  Χρήση ανοξείδωτου χάλυβα (κιγκλιδώματα και άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρεις) σε πέτρινα κτήρια.
Μου αρέσει η μίξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο ή καλύτερα το πάντρεμα του φυσικού υλικού με το σύγχρονα επεξεργασμένο υλικό /Αδρό-Λείο κλπ.
 
 
Ι.Ι.     Με τι κριτήρια θα επιλέγατε να χρησιμοποιήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας; 
Χ.Ν.  1.Αισθητική.
         2.Αντοχή του υλικού σε δύσκολες συνθήκες. 

 
Ι.Ι.     Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας; 
Χ.Ν.  Από την αρχή της καρίερας μου στο Γραφείο του Α.Ν.Τομπάζη που χρησιμοποιούσαμε ανοξείδωτο χάλυβα και ανοξείδωτα πλέγματα σε αρκετά έργα –κυρίως σε κτήρια γραφείων (κλίμακες, κιγκλιδώματα, πλέγματα, κλπ). Τα περισσότερα από αυτά από την εταιρεία σας.
 

Ι.Ι.     Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο επαγγελματία που θα χρησιμοποιούσε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα του; 
Χ.Ν.  Να κάνει σωστή και προσεκτική μελέτη εφαρμογής .
 
 
Ι.Ι.     Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox:  
Χ.Ν.  Σας εκτιμούμε πολύ!!!!!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ!!!! Είστε τόσο υπέροχοι επαγγελματίες και ακόμα περισσότερο υπέροχοι άνθρωποι σε αυτή την οικογένεια! Σας εκτιμώ όλους πολύ!
 
 

 
     
Νίκος Κουρνιάτης 
Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ



Ι.Ι.      Από πού αντλείτε δημιουργικότητα για τα έργα σας; 
Ν.Κ.   Από τη γεωμετρία και την οπτική, καθώς και από μια βαθιά μου πεποίθηση ότι τα πράγματα είναι σχεδόν πάντα διαφορετικά από ότι υπαγορεύει το αρχικό οπτικό μας ερέθισμα.
Οι Οπτικές Ψευδαισθήσεις, με τις οποίες ασχολούμαι σε επαγγελματικό επίπεδο, αποτελούν ένα τομέα που οξύνει την αντίληψη για το χώρο και διεγείρει τη φαντασία. Αναγκάζει τον άνθρωπο να δει τα πράγματα αλλιώς.
 
 
Ι.Ι.      Ποια ήταν η πιο όμορφη δημιουργία που έχετε κάνει με ανοξείδωτο χάλυβα και γιατί την ξεχωρίζετε; 
Ν.Κ.   Ήταν νομίζω κάποιες κατασκευές με αναρτημένες ράβδους που τοποθετούνταν με τέτοιο τρόπο στο χώρο, ώστε από κάποιο σημείο να δημιουργείται ένα οπτικό μήνυμα για τον παρατηρητή. Η μία από τις κατασκευές τοποθετήθηκε σε μία έκθεση στο The Mall Athens, στο πλαίσιο της προώθησης μιας σειράς σχετικών προϊόντων στην εταιρία ΙΟΝΙΑ, ενώ η δεύτερη τοποθετήθηκε σε ένα χώρο Personal Training VIP.
Και στις δύο κατασκευές απαιτείτο απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια η οποία επετεύχθη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.
Κάποιες ακόμα κατασκευές ήταν κύλινδροι με επιφάνεια super mirror, για την οπτική αναμόρφωση μιας εικόνας, μέσω αντικατοπτρισμού στην επιφάνειά τους. Η εν λόγω οπτική γεωμετρική κατασκευή έχει να κάνει με την αναμόρφωση μιας παραμορφωμένης εικόνας μέσα από τον κύλινδρο. Ο ένας κύλινδρος χρησιμοποιήθηκε στο The Mall Athens, στο κατάστημα ΙΟΝΙΑ. Ένας δεύτερος σε μια αντίστοιχη κατασκευή στο Μουσείο Ηρακλειδών. Κάποιοι ακόμα χρησιμοποιούνται σε ανάλογες κατασκευές στο πλαίσιο των Ειδικών Θεμάτων Προοπτικής που διδάσκονται στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
 

Ι.Ι.     Με τι κριτήρια θα επιλέγατε να χρησιμοποιήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας; 
Ν.Κ.   Το βασικό κριτήριο επιλογής του υλικού αυτού είναι η δυνατότητα να παράξει επιφάνεια Super Mirror, με άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς και απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια στο πέρασμα από το σχεδιασμό στην κατασκευή.
 
 
Ι.Ι.     Ποια ήταν η πρώτη επαφή με τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα σας; 
Ν.Κ.   Η πρώτη δουλειά ήταν ένας κύλινδρος με επιφάνεια Super Mirror που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός video για παρουσίαση στην εταιρία La Pasteria.
 
 
Ι.Ι.     Πιστεύετε πως ο ανοξείδωτος χάλυβας θα συνεχίσει να υπάρχει σε μελλοντικά έργα;
Ν.Κ.   Πιστεύω ότι είναι ένα υλικό που έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές εξέλιξης.
  
 
Ι.Ι.     Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο επαγγελματία που θα χρησιμοποιούσε τον ανοξείδωτο χάλυβα στα έργα του; 
Ν.Κ.   Θα τον συμβούλευα … να συμβουλεύεται την Ieronimakis Inox!
 
 
Ι.Ι.     Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ieronimakis Inox:
Ν.Κ.   Εξαιρετική!! Σε μία συνεργασία δε μετράει μόνο το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν άψογο από κάθε άποψη, αλλά και η ανθρώπινη ποιότητα που αποτελεί αξία ανεκτίμητη. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους της εταιρίας απέπνεε ήθος και σεβασμό, τόσο εξ αποστάσεως, όσο και εκ του σύνεγγυς.
Επιπλέον, σε τεχνικό επίπεδο, είναι άριστα καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους και αναζητούν νέες προοπτικές αξιοποίησης των υλικών τους, γεγονός που τους καθιστά ικανούς να βρίσκουν λύσεις σε εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρω ότι η κυρία Ευγενία Ιερονυμάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, έχει άριστη αντίληψη του χώρου, κάτι που φαίνεται από την ικανότητά της να προτείνει τη βέλτιστη λύση σε τεχνικό, αισθητικό και οικονομικό επίπεδο, κατανοώντας τη συνθετότητα του προβλήματος προς επίλυση. Πραγματικά την ευχαριστώ πολύ για αυτό. Χωρίς αυτού του είδους τη βοήθεια, νομίζω δε θα είχα φτάσει στην υλοποίηση των έργων μου.
 
 
         
 
 
      
CERTIFICATE