07 Απρίλιος 2016

7+1 Αρχιτεκτονικές εφαρμογές με ανοξείδωτο χάλυβα

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις ειδικών και μη όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές κατασκευές. Η εξαιρετική σύσταση του ανοξείδωτου χάλυβα και κατά συνέπεια η άριστη ποιότητα και η μεγάλη αντοχή του στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν το υλικό αυτό για διάφορες εφαρμογές. Η ποιότητα και η αντοχή που προσφέρει ο ανοξείδωτος χάλυβας δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο υλικό και η διάρκεια ζωής του αγγίζει τα εκατοντάδες χρόνια, αρκεί να τηρούνται οι τρόποι συντήρησής του. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις 7+1 καλύτερες και πιο διαδεδομένες εφαρμογές στην αρχιτεκτονική και σας τις παρουσιάζουμε μέσα από διάφορα έργα.
 

1) Ανοξείδωτα κιγκλιδώματα και χειρολισθήρες:
Τα κιγκλιδώματα είναι μια εφαρμογή που συναντούμε σε όλα τα έργα είτε είναι επαγγελματικοί χώροι είτε ιδιωτικές κατοικίες και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να συνδυαστεί με κάθε λογής υλικό, όπως γυαλί, ξύλο, μάρμαρο και άλλα δίνοντας ένα καλαίσθητο και συγχρόνως «σωστό», από άποψη αντοχής και λειτουργικότητας, αποτέλεσμα. Η αρχιτεκτονική, το σχέδιο αλλά και η τεχνολογία του μηχανολογικού εξοπλισμού έχουν εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία επομένως δημιουργίες μπορούν να ξεπεράσουν κάθε φαντασία και να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες. Οι χειρολισθήρες είναι επίσης μια εφαρμογή άκρως λειτουργική και με βάσει νέες νομοθεσίες και κανονισμούς ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτησή τους σε κάθε κτίριο. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιδιότητες του ανοξείδωτου χάλυβα ενισχύουν τα ποσοστά προτίμησής του από τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου.




2) Προσόψεις κτιρίων:
Ένα κομμάτι που κερδίζει πλέον τις εντυπώσεις και για το οποίο αφιερώνουν πλέον πολύ χρόνο και σκέψη οι αρχιτέκτονες είναι η πρόσοψη ενός κτιρίου. Για διάφορους λόγους όπως η λειτουργικότητα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η σκίαση αλλά και η αισθητική ενός έργου, οι αρχιτέκτονες έχουν εξελίξει πολύ την αντίληψή τους όσον αφορά τις προσόψεις. Για την κατασκευή αυτών απαιτείται πλέον φαντασία, λειτουργικότητα αλλά και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως ανθεκτικά στη μάχη με το χρόνο. Ο ανοξείδωτος χάλυβας και οι πολυάριθμες μορφές στις οποίες τον συναντάμε ή μπορούμε να τον μετατρέψουμε αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για τον εκάστοτε αρχιτέκτονα γι’ αυτό και πλέον τον συναντάμε συχνά σε πολύ εντυπωσιακά έργα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Walt Disney Concert Hall στις Η.Π.Α. με μια φουτουριστική πρόσοψη με ανοξείδωτες λαμαρίνες σχεδιασμένη από τον περίφημο σύγχρονο αρχιτέκτονα Frank Gehry, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Κλίβελαντ (Η.Π.Α.) με μια εντυπωσιακή πρόσοψη από γυαλιστερές μαύρες ανοξείδωτες λαμαρίνες αλλά και το Κτίριο του Γαλλικού Στρατού στο Παρίσι όπου τοποθετήθηκαν 9.000m2 ανοξείδωτης σχάρας κατά μήκος όλης της πρόσοψης του κτιρίου. Το τελευταίο έργο πραγματοποιήθηκε από την Ieronimakis Inox και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.ieronimakisinox.com/en/projects/public-buildings/french-army-building


 

3) Στέγαστρα:
Άλλη μία αρχιτεκτονική εφαρμογή με λειτουργικότητα αλλά και έμφαση στο αισθητικό στοιχείο λόγω θέσης στο κτίριο είναι τα στέγαστρα. Η σταθερότητα αλλά και η διαχρονικότητα που τους προσδίδει ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μια ποιότητα που δεν διαπραγματεύονται πλέον οι επαγγελματίες του χώρου. Ο συνδυασμός του inox με γυαλί και άλλα διαπερατά υλικά, όπως είδαμε και στα κιγκλιδώματα, μπορεί να αποδώσει την άποψη του εκάστοτε αρχιτέκτονα και ταυτόχρονα να δικαιώσει την επιλογή  του συγκεκριμένο υλικού. Όντας ευρέως διαδεδομένα πλέον τα στέγαστρα παρέχουν προστασία από καιρικές συνθήκες, σκίαση, εξοικονόμηση αξιοποιήσιμου χώρου αλλά και υψηλή αισθητική.




4) Συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού:

Από τις πρώτες αρχιτεκτονικές χρήσεις του ανοξείδωτου χάλυβα υπήρξαν τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού κτιρίων, όπου το συγκεκριμένο υλικό έχει καθιερωθεί ως το καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Τα συστήματα απορροής τους κατασκευάζονται κυρίως από ανοξείδωτο χάλυβα παρέχοντας ποιότητα, μέγιστη απόδοση του συστήματος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με μικρότερες φθορές σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υλικό. Οι σύγχρονες απαιτήσεις για καλαίσθητα τελειώματα, ακόμα και στα μηχανικά-λειτουργικά, έχει επιφέρει μεγάλη εξέλιξη όσον αφορά στην αισθητική των απολήξεων των αγωγών και τη χρήση αρχιτεκτονικών σχαρών και πλεγμάτων είτε αυτές είναι επιτοίχιες είτε είναι επιδαπέδιες.


 

5) Κλίμακες:
Μία διαχρονική αρχιτεκτονική πρακτική που συνδυάζει design και σύνδεση χώρων είναι οι κλίμακες εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων. Οι ανοξείδωτες κλίμακες αποτελούν για πολλούς αρχιτέκτονες την υπογραφή τους σε ένα έργο αφού η ιδιαίτερη εμφάνιση που μπορούν να δώσουν σε αυτές κερδίζει τις εντυπώσεις. Με ευρεία γκάμα επιλογών σε σχέδια και συμπληρωματικά υλικά, η κάθε κλίμακα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μοναδική. Ακόμα και οι σημερινές ανεμόσκαλες έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που προσμετρούνται στην αισθητική αξία ενός οικοδομήματος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η παγκοσμίως κατοχυρωμένη πατέντα ευρεσιτεχνίας που κατέχει η Ieronimakis Inox για την κατασκευή μεταλλικής κυκλικής κλίμακας.


 

6) Επενδύσεις:
Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία ενός αρχιτέκτονα ή σχεδιαστή-διακοσμητή είναι οι επενδύσεις, καθώς «ντύνουν» μια επιφάνεια που είτε δεν πρέπει να είναι ορατή και προσβάσιμη για λόγους ασφαλείας (όπως ο μηχανισμός μιας κυλιόμενης σκάλας) είτε δεν είναι τόσο καλαίσθητη ή λειτουργική όπως ένας απλός τοίχος. Οι επενδύσεις αποτελούν ένα μέσο αναβάθμισης του έργου σε άρτιο από πολλές απόψεις. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ένα διαδεδομένο εργαλείο στα χέρια των ειδικών που εξασφαλίζει σταθερότητα λόγω της μεγάλης αντοχής του υλικού, πρωτοτυπία λόγω της μεταβλητότητας του και ποιότητα λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του. Η εξέλιξη των επενδύσεων σε λειτουργικά μέρη μιας κατασκευής δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πιο εποικοδομητικά και έχουν διπλό ρόλοˑ εκτός από την κάλυψη μιας επιφάνειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν διακοσμητικά στοιχεία.


 
 
7) Γέφυρες:
Η ευρεία χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα έχει περάσει και σε κατασκευές που γίνονταν κατά βάση με τον κοινό χάλυβα, όπως οι γέφυρες όπου πλέον η κατασκευή αναμένεται να έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, χαμηλό κόστος συντήρησης και μηχανική αξιοπιστία. Με αυτό το υλικό ή με στοιχεία κατασκευασμένα από αυτό υπογράφουν πολλοί και σημαντικοί αρχιτέκτονες τα έργα τους σήμερα και η επιλογή αυτή τους δικαιώνει μέρα με τη μέρα καθώς στοιχεία βάση ερευνών αποδεικνύουν την καταλληλότητα του υλικού αυτού για τέτοιου είδους κατασκευές. Και στην περίπτωση των γεφυρών κατασταλτικό παράγοντα αποτελούν οι προϋπολογισμοί κόστους, αν όμως συγκρίνουμε το συνολικό κόστος κατασκευής και συντήρησης ενός τέτοιου έργου βλέπουμε πως η απόσβεση μιας αρχικά μεγαλύτερης επένδυσης αποφέρει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη οικονομία. Η δεκαπλάσια διάρκεια ζωής, το εκμηδενισμένα κόστη συντήρησης και η προσαρμοστικότητα του υλικού (εφόσον μιλάμε για ένα κράμα μετάλλων που μπορεί να μεταβληθεί) αποτελούν κάποια από τα πολλά προτερήματα του ανοξείδωτου χάλυβα.


photo ©Christopher Frederick Jones
 

8) Σκιάσεις κτιρίων:
Σήμερα ένας αρχιτέκτονας πέραν του καλαίσθητου design και του δομικού αποτελέσματος, συντάξει την εκάστοτε μελέτη του βασιζόμενος στις αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν η αυξημένη εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών (φωτοβολταϊκά πάνελ), η συλλογή και ανακύκλωση των ομβρίων υδάτων και η χρήση «πράσινων» υλικών με κυρίαρχο τον ανοξείδωτο χάλυβα χάρη στο μεγάλο προσδόκιμο ζωής που έχει και το υψηλό ποσοστό ανακυκλώσιμης ύλης που αγγίζει το 69%. Ένα μέσο για να επιτευχθεί μια φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή είναι και η σκίαση ενός κτιρίου με ανοξείδωτο χάλυβα, πιο συγκεκριμένα με ανοξείδωτες σχάρες, πλέγματα ή πάνελ από λαμαρίνα. Εφαρμογές σαν και αυτές πρεσβεύουν την οικολογική αρχιτεκτονική και παράλληλα δίνουν μια μοντέρνα, καλαίσθητη κατασκευή με πολλές και διαφορετικές σχεδιαστικές προτάσεις για τον εκάστοτε επαγγελματία.

CERTIFICATE